Biochris

Colona Vertebrala

images55.jpg

Coloana vertebrală umană este formată din 26 de oase separate: vertebre; acestea sunt unite prin articulatii. Vertebrele se deplasează putin fată de vertebrele învecinate, dar aceste deplasări mici, adunate la un loc determină o flexibilitate deosebită a coloanei vertebrale. Dacă nu art fi asa, nu ne-am putea apleca în fată, în spate, sau lateral.
La întâlnirea capului si a coloanei vertebrale găsim un alt tip de articulatie. Datorită celor două proeminente (condili ) ale osului occipital care se potrivesc în cavitătile articulare ale primei vertebre, ne putem apleca capul înainte si înapoi. Prima vertebră cervicală se numeste atlas (după titanul din mitologia greacă, care tine pe umeri întreaga lume). Atlasul, de forma unui inel, se potriveste cu a doua vertebră cervicală, axis. Articulatia dintre cele două vertebre se numeste articulatie pivotantă, care permite rotirea capului la stânga si la dreapta. La fel functionează si articulatia cotului, care permite rotirea antebratului.
Cele 7 vertebre cervicale sunt urmate de 12 vertebre dorsale, iar acestea de 5 vertebre lombare late, puternice. Osul sacrum, situat între oasele care formează bazinul, este alcătuit din sudarea a 5 vertebre sacrale. Ultima vertebră a coloanei este coccisul. Acesta era format initial din 4 oase care s-au unit.

images58.jpg